Szűrővizsgálatot kell végeznünk kedvencünknél, ha elmúlt 6 hónapos. Ha 6 hónapnál fiatalabb kölyökkutyánk van, akkor el kell kezdeni a megelőzést havonta cseppel, vagy tablettával.

Ha kutyusunk 6 hónapnál idősebb vérvizsgálaton kell átesnie. Alap esetben a vérből 2 vizsgálatot végzünk (1. Knott-teszt, 2. D.immitis Ag ELISA), ha ezek negatívak, szerencsénk van és elkezdhetjük a megelőzést. 6 hónap múlva érdemes megismételni a vizsgálatot, ha az eredmény akkor is negatív, akkor biztos, hogy nem fertőződött kutyusunk.

Ha a Knott-teszt pozitív, az ELISA negatív, akkor nagy valószínűséggel bőrférges a kutyánk.

Ha a Knott-teszt negatív, az ELISA pozitív, akkor van esélye, hogy szívférges a kutyánk. Ebben az esetben más gyártó ELISA tesztjével kell a vizsgálatot megismételni, illetve a későbbiekben újabb Knott-teszt, -tesztek elvégzésére lesz szükség, és annak pozitív eredménye esetén juthatunk megbízható eredményhez, PCR vizsgálat után.

Ha a Knott-teszt pozitív, az ELISA pozitív, akkor érdemes PCR vizsgálatot végeztetnünk, és ha az is pozitív, akkor sajnos biztos, hogy szívférges a kutyánk.

Sok kérdés merülhet fel a vérvizsgálatok során, célunk minden esetben a pontos diagnózis felállítása legyen a kezelés, vagy prevenció megkezdése előtt.

Abban az esetben, ha az eredmények tükrében szívférges a kutyánk, állatorvosunkkal konzultáljunk, majd teljes kivizsgálás keretében szívultrahangot, EKG-t, mellkasröntgent, teljes vérvizsgálatot kérjünk, mely vizsgálatok segítségével megállapíthatjuk a betegség súlyosságát, megbecsülhetjük a kezelés sikerességének esélyét.

A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, keressen minket bizalommal!

Írta: dr. Olaszy Krisztián (Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet)