A szívférgesség diagnózisa és gyógykezelése sem egyszerű vagy mindennapi feladat, ezért feltétlen fontos a kezdetektől minden információval tisztában lenni, és a szívférgesség kezelésben jártas, gyakorlattal rendelkező állatorvost választani.

Ő első feladataként arról bizonyosodik meg, hogy az érintett kutya valóban szívférges-e. Tehát megtörtént minden szükséges laborvizsgálat, amellyel ezt alá lehet támasztani, hogy a diagnózis biztosan helytálló legyen. A vizsgálatokról a szűrővizsgálatok rész alatt bővebb információval szolgálunk. (Szűrővizsgálatok) Itt is hangsúlyoznánk, hogy amíg a szívférgesség diagnózisa kétséget kizárólag nem lett kimondva, semmiképp ne kezdje el a gazdi a kutya kezelését semmilyen szerrel. Olyan gyógyszert sem javasolt ilyenkor még adni, amely a mikrofiláriákat, azaz a szívféreg lárváit pusztítja el. Ez bizonyos esetekben komoly allergiás reakciót vonhat maga után, illetve a diagnózis felállítását is nehezítheti a kezdetekkor.

Miután egyértelműen kimondható, hogy a kutya szívférges különböző vizsgálatok fognak történni. Ezekre azért van szükség, hogy az eb állapota a lehető legpontosabban felmérhető legyen. A szívférgesség krónikus betegség, legtöbbször nem tudható, mióta élősködik szeretett kedvencünkben a féreg, ezért a fertőzöttség időtartamától és egyéb tényezőktől függően különböző stádiumokba sorolható egy szívférges kutya állapotától függően: tehát mutat-e tüneteket (például köhögés, fáradékonyság, szervi elégtelenségek, stb.), és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak.

Szívférges kutya esetén az alábbi vizsgálatokat fogja elvégezni az állatorvos:

? teljeskörű vérlabor és vizeletvizsgálat a szervek állapotának felmérése érdekében, a vérsejtek mennyiségének és minőségének változásának monitorozása céljából

? kétirányú mellkas röntgen, hogy a szív, a nagyerek és a tüdő állapota felmérhető legyen

? szívultrahang vizsgálat a szív funciójának kontrollálása, és az esetlegesen nagyerekben (igen súlyos esetben a szívben) fellelhető férgek megtalálása érdekében

A vizsgálatok után történik meg a stádiumba sorolás, továbbá a kockázatbecslés.

A szívférges kutyát semmiképp nem szabad kezeletlenül hagyni, ugyanis amíg mikrofiláriák vannak a vérében, a szúnyogok csípéseivel továbbfertőzi társait. Továbbá az idő előrehaladtával állapota mind súlyosabb és súlyosabb lesz, és előbb utóbb sajnos súlyos komplikációk vagy a kutyus halála következhet be.

Azonban azt tudni kell, hogy a szívférgesség kezelése mindig kockázattal jár. A gyógykezelés során célunk a kifejlett szívférgek elpusztítása, amely során a tüdőben tromboembólia alakulhat ki, ez súlyos esetben a kutya halálához vezet. Azt tudni kell, hogy egy féreg spontán (azaz kezelés nélkül történő) pusztulása pont ugyanezt a veszélyt rejtegeti.

A kezeléssel többszörös célt érünk el:

? szeretett állatunk meggyógyulhat

? pontosan tudjuk, mikor van a legnagyobb kockázatnak kitéve ebünk a szívférgek pusztulása miatt, így a leghatékonyabban tehetünk a komplikációk elkerülése érdekében

? megakadályozzuk egy alattomosan fertőző és kifejlődő betegség tovaterjedését

Miután megtörtént az állapotfelmérés, sor kerülhet a gyógykezelésre. Ez egy hosszú folyamat, legkedvezőbb esetben is legalább 3 hónapot igényel.

Nagyon fontos, hogy a kutyát korlátozzuk mozgásában, mérsékeljük a szélsőséges öröm, bánat, stressz okozta érzelemkitöréseket, ugyanis a fokozott keringés, rontja a kezelés alatti gyógyulás esélyét, és fokozza a komplikációk kialakulását. Ezért a kutyát feltétlen meg kell tanítani a nyugalomra. A nagy játékokból, a munkából ki kell venni őt, és szigorú, számára is elfogadható napi ritmust kialakítani számára. Falkatartásban, sok kutya mellett nem megoldható egy szívférges kutya kezelése, mert ez túl sok ingert jelent a kezelés alá vont kutyának. Bár ezt az állapotot úgy hívjuk, ketrecnyugalom, a hangsúly sokkal inkább a nyugalmon van, mint a ketrecen. El kell érnünk kedvencünknél, hogy nyugodtan, együttműködően töltse el a kezelés időszakát. Természetesen tudjuk, hogy ezt néhány esetben nehéz elérni ? hiszen több kutya kezelése során saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy vannak aktívabb kutyusok, azonban szerencsére az eddigi eredmények alapján láttuk, hogy a gazdik szeretettel, türelemmel el tudják érni, hogy kedvencük együttműködő legyen a kezelés során.

A szívférgek speciális protokoll alapján írthatók ki a kutya szervezetéből. Ennek többszörös oka van, ezek közül az egyik, hogy a kifejlett és lárvális formájára különböző gyógyszerek hatnak. Ezért a gyógykezelése nem tudható le egyszerűen néhány tabletta beadásával. A másik ok, ami miatt különös odafigyelés szükséges a terápia során, hogy míg például egy egyszerű bélféreg pusztulása után a kutya bélsarával távozna, és általában nem jár különösebb következménnyel, addig a szívféreg halála után elszabadul a kutya véráramában, és méretéből adódóan valahol elakadva súlyos következményekkel, elsődlegesen tromboembóliával járhat.

A gyógykezelés első fázisában a kutya antibitokumot kap, ugyanis a szívférgességgel együtt jár egy baktérium, a Wolbachia pipientis jelenléte is, amely úgynevezett obligát szimbiótája a szívféregnek. Ez azt jelenti, hogy a féreg jól-létéhez, a szaporodásához, a túléléséhez feltétlen szüksége van rá. Az antibiotikum kezelés ezt a baktériumot hivatott elpusztítani. Ez idő alatt szoktuk megtanítani a kutya számára a visszafogott életritmust, ami a következő két hónapját kell majd, hogy jellemezze.

Ezzel egy időben megkezdődik a mikrofiláriák elleni kezelés, amely nagy elővigyázatosságot igényel, ezért feltétlen az állatorvos utasításai szerint kell végezni. A mikrofiláriák elleni szereket tartósan, minden hónapban kell majd kapnia kedvencünknek.

A kezelés következő fázisában a kutya egy speciális injekciót kap, amelynek hatóanyaga melarsomine-dihidroclorid. Ezt összesen 3 alkalommal kell beadni, az első alkalmat 30, illetve 31 nappal követi a következő két gyógyszerbeadás. Ebben a fázisban már elengedhetetlen a szigorú nyugalom a kutya számára! Ez idő alatt a kutyus többféle gyógyszert fog szedni otthon, tablettás formában. Ezekről az állatorvos részletes tájékoztatót fog adni.

A harmadik adag injekció beadása után 1 hónappal lassan fokozható a kutya terhelése, azonban legalább 1 hónap türelemre van még szükség, hogy nyugodt szívvel elengedhessük szaladgálni kutyánkat. Ha ezen az időszakon túl vagyunk, akkor már igen kicsi a kezelés következtében kialakuló szövődmény lehetősége.

A szívférgesség kezelését követően vérlabor kontrollra van szükség, amellyel igazolható a sikeres terápia. Ez fél évvel követi az utolsó gyógyszerbeadást. Hivatalosan akkor tekinthető gyógyultnak egy kutya, ha két, egymást fél évvel követő antigén-ELISA tesztje is negatív eredménnyel zárult.

Szerencsére a külföldi és saját tapasztalataink is igen kedvezőek a terápiát illetően, amennyiben a kutya még nincs előrehaladott stádiumban, ahogy ez a sikertörténeteinknél is olvasható. – én csinálnék egy ilyet, én össze tudom gyűjteni a saját kutyáinkat.

Amennyiben a szívférgességgel, annak kezelésével kapcsolatban tanácstalan, illetve állatorvost keres, forduljon bizalommal állatorvosainkhoz!