A bőrférgességre leginkább szűrővizsgálatok során szokott fény derülni, amit gyógykezelésnek kell követnie. Ha van rá lehetőség, a bőrben található férgeket sebészi úton, tehát egy kis bőrdarabbal együttesen el kell távolítani.

Ha erre nincs lehetőség, mert nem tudjuk, hol található a féreg, ami sajnálatosan a gyakoribb egy fertőzött kutya esetén, akkor gyógyszeresen kell kezelni a bőrférges kutyát.

Ezeket úgynevezett makrociklikus laktonok csoportjába tartozó gyógyszerekkel tesszük, amik elsődlegesen a mikrofiláriákra hatnak, de csekély mértékben a kifejlett férgek ellen is hatékonyak. A kutyának tartósan kell szednie ezeket, amely lehet tabletta vagy spot on, a lényeg, hogy minden hónapban következetesen megkapja ezt kedvencünk. A kezelés előtt feltétlen egyeztetni kell az állatorvossal, ugyanis bizonyos esetekben a gyógyszerek súlyos allergiás reakciókat vonhatnak maguk után a nagy számban elpusztuló mikrofiláriák miatt. Nagyon fontos, hogy vizsgálat és állatorvosi konzultáció nélkül soha ne kezdjünk bele ezeknek a szereknek a használatába!

A gyógyszerek adagolását követően félévente javasolt kontrollálni a munkánk eredményét. Egy részről Knott teszttel, amely kimutatja, hogy vannak-e még mikrofiláriák a kutya vérében. Más részről javasolt ezzel egy időben a szívférgesség antigén-ELISA gyorsteszt elvégzése is, hogy biztosak legyünk benne, hogy a kezdetekkor talált mikrofiláriák mellett nem volt-e a kutya szervezetében még ki nem fejlett, ezért a vizsgálat során nem kimutatható szívféreg.