A bőrférgességet egy fonalféreg okozza, nevezetesen a Dirofilaria repens.

A fertőződés menete a szívférgességgel megegyező, tehát az egész folyamat egy fertőzött szúnyog csípésével kezdődik, amely kutyánk szervezetébe úgynevezett mikrofiláriákat juttat. A mikrofilária a kifejlett féreg lárvastádiuma, csak mikroszkóppal látható; több vedlésen és a szövetek között történő vándorlás során jut el arra a helyre, ahol a kifejlett féreg fog élősködni, tehát bőrférgesség esetén a bőralatti kötőszövetbe. Ezek a férgek szaporodásba kezdenek és a véráramba további mikrofiláriákat bocsátva lehetővé teszik, hogy azokat a szúnyog a kutyából való vérszívás során felvegye, majd újabb ebek fertőződhessenek meg. Alkalmanként a vérben több ezer mikrofilária keringhet egyszerre!

A bőrféreg ritka esetben embert is fertőzhet.

Kutyánk fertőzöttségének több szempontból lehet jelentősége. Először is, számára kellemetlen tüneteket okoz: bőrgyulladást, viszketegséget, szőrhullást, illetve a bőrben kicsiny göbök kialakulásával járhat. Emellett a mikrofiláriák folyamatosan jelen vannak a véráramban, ezek allergiás reakciókat válthatnak ki, idült esetben akár veseelégtelenséget is okozhatnak, hasonlóan a szívférgesség mikrofiláriáihoz.

Kiemelt jelentőségű abból a szempontból, hogy ha egy laborvizsgálat során mellékleletként mikrofiláriákat találnak kedvencünk vérében, akkor még nem tisztázott, hogy mindezt szív vagy bőrféreg okozza-e, mivel a mikrofiláriák morfológiailag (azaz küllem alapján) mikroszkóp alatt nagyon hasonlítanak egymásra. Csak gyakorlott vizsgáló szakember tudja elkülöníteni őket egymástól. Azonban az elkülönítés igen fontos, mivel amíg a bőrfégresség jóval kisebb pathogenitású betegség, addig a szívférgesség komoly megbetegedésként pusztíthatja el a szeretett kedvencet.

Mivel a humán fertőződésre és emiatt kellemetlen tünetek kialakulására van lehetőség, ezért zoonotikus jelentőséggel is bír a bőrférgesség.