szívférgességet (Dirofilaria immitis) 2008-ig Magyarországon csak olyan kutyákban sikerült diagnosztizálni, amelyek külföldön jártak és ott fertőződtek meg. 2009-ben írták le az első olyan fertőzött esetet hazánkban, amikor az állat bizonyítottan nem hagyta el az országot. A fertőződés menete a bőrférgességgel megegyező, azonban a bőr alatti fejlődés után a férgek a vérkeringésbe vándorolnak, itt fejezik be az átalakulásukat és válnak ivaréretté. A kifejlett férgek főleg a tüdőartériában, a jobb szív félben, a hátulsó üres vénában lelhetőek fel, élettartalmuk 5-7év. Közben szaporodnak, így újabb kutyák, sőt ember is fertőződhet, illetve az adott kutyában rengeteg szívféreg lesz, amely súlyos egészségügyi problémákhoz, elhulláshoz vezethet.

A szívben és a nagy erekben lévő, akár 15-40cm hosszúságú férgek jelenlétükkel komoly problémákat okozhatnak a szervezetnek, megakadályozva az egyes szervek, főleg a szív normál működését. A tünetek a következők lehetnek: gyengeség, fáradékonyság, nehezített légzés, köhögés, orrvérzés, vérszegénység, tüdővizenyő, hasvízkór. A gyógykezelés minden esetben
kockázatos, hosszadalmas és költséges, de ha szívféreg pozitív egy kutya, minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést, az esélyei annál jobbak.

A cél mindenképpen a megelőzés. A betegség megelőzésére több készítmény kombinációja javasolt, de mielőtt elkezdjük a megelőzést Kedvencünknél, ha 6 hónapnál idősebb minden esetben szűrővizsgálatokat kell végezni (Knott-teszt, ELISA-teszt).  Ha ezek a vizsgálatok negatívak, akkor bátran elkezdhetjük a megelőzést. Ha folyamatosan, havonta cseppentjük, vagy tablettázzuk kutyánkat, akkor nem lehet probléma.

Fontos a szúnyogok elleni védekezés, ezt havonta egy spot on készítmény felcseppentésével, vagy nyakörvvel érhetjük el, ezáltal csökkentjük a fertőződés esélyét. Érdemes a szúnyoginvázió előtt, kora tavasszal elkezdeni a védekezést, és késő őszig folyamatosan folytatni azt. A másik készítménnyel célunk a vérben keringő lárvaalakok elpusztítása (megakadályozva ezzel a felnőtté alakulásukat), amelyet vagy szintén egy spot on formában biztosíthatunk (moxidectin, selamectin hatóanyagú cseppel) vagy egy havonta ismételendő tablettás kezeléssel (milbemicin hatóanyagú féreghajtó tabletta).

Fontos megemlíteni, hogy nem csak a kutyák veszélyeztetettek, hanem a macskák és az emberek is (szúnyogcsípéssel). A szívférgesség emberben elsősorban a tüdőben gócos elváltozások kialakulásához vezet, ami tünetek alapján könnyen összetéveszthető a tüdődaganattal.

A felelősségteljes Gazdik a megelőzéssel nem csak a saját állataik (és önmaguk) védelméről gondoskodhatnak, de közös erővel megakadályozhatják a betegségek nagymértékű elterjedését hazánkban.