A mikrofiláriákat már egy rutin kenetvizsgálat során is észrevehetjük; a kenet széli részein nagyobb eséllyel lehet őket kimutatni, így ezen területet minden körülmények között érdemes külön is átpásztázni kis nagyítással. A negatív eredmény azonban nem zárja ki a lárvák jelenlétét, mert a vizsgálat érzékenysége alacsony ? egy jó minőségű kenet mindössze 5-10 ml vérből készül.

A mikrofiláriák kimutatásának standard módszere a Knott-teszt, mely vizsgálat során 1 ml alvadásban gátolt vért keverjünk össze 9 ml 2%-os formalinnal (ez hemolízist okoz), centrifugáljuk le, majd a felülúszó elöntése után fessük meg metilénkékkel és kis nagyítással mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Alacsony lárvakoncentráció esetén is megbízható, a mikrofiláriák hiánya azonban nem zárja ki magát a betegséget (prepatens időszak, mikrofiláriák pusztulása erős immunválasz vagy gyógyszerhatásra). Figyelembe kell venni továbbá, hogy hazánkban egyelőre a Dirofilaria repens, a bőrférgesség okozója jóval elterjedtebb és a két faj mikrofiláriáit morfológiailag nehéz elkülöníteni.

  1. Az állatorvosi forgalomban kapható ELISA gyorstesztek az adult nőstény férgek által termelt antigének kimutatásán alapszanak. Érzékenységük és specificitásuk magas (pl. a MegaCor FASTest? HW Ag tesztjének 98,6%, illetve 99,1%), fals negatív eredmény csak prepatens időszakban (a fertőződést követő 5-6 hónap), nagyon alacsony féregszám, vagy kizárólag hím férgek jelenléte esetén fordulhat elő.
  2. A különböző filarioidea férgek mikrofiláriáinak pontos elkülönítése PCR technikával történhet. A morfológiai vizsgálat nem mindig ad kielégítő választ, előfordulhatnak ugyanis alaki deformitások (pl. nem megfelelő preventív kezelés következtében), vagy kevert fertőzés esetén. A PCR használható továbbá a féreglárvák szúnyogvektorokból történő kimutatására és vizsgálatára is.

Forrás: Dr. Bókony Brigitta (Vet-Med-Labor)