A szívférgességet egy főleg a kutyákat fertőző fonálféregfajta okozza, a Dirofilaria immitis nevű kórokozó. Ez a tüdő nagy ereiben, súlyos esetben a szívben élősködik, és ezáltal komoly megbetegedést okoz. A fertőzöttség sokáig tünetmentes, a gazdi kutyáján semmilyen elváltozást nem észlel, és éppen emiatt van kiemelt fontossága a megelőzésnek, szűrővizsgálatoknak. A szívférgességet 2008-ig Magyarországon csak olyan kutyákban sikerült diagnosztizálni, amelyek külföldön jártak és ott fertőződtek meg. 2009-ben írták le az első olyan fertőzött esetet hazánkban, amikor az állat bizonyítottan nem hagyta el az országot.

Mit kell tudni a fertőződésről?

A fertőződés menete a bőrférgességgel megegyező, tehát az egész folyamat egy fertőzött szúnyog csípésével kezdődik, amely kutyánk szervezetébe úgynevezett mikrofiláriákat juttat. A mikrofilária a kifejlett féreg lárvastádiuma. A mikrofilária több vedlésen és a szövetek között történő vándorlás során jut el arra a helyre, ahol a kifejlett féreg fog élősködni, azaz szívférgesség esetén a tüdő ereibe, a jobb szívfélbe és a hátulsó üres vénában. A végső vedlés és a kifejlett alakká való fejlődés ott következik be. Ezek a férgek szaporodásba kezdenek és a véráramba további mikrofiláriákat bocsátva lehetővé teszik, hogy azokat a szúnyog a kutyából való vérszívás során felvegye, majd újabb ebek fertőződhessenek meg. A szívféreg élettartama akár 5-7 év is lehet. A nőstény féreg 30-40 cm hosszú, a hím féreg ennek kb. fele, átmérőjük 1-2 mm.

Azt tudni kell, hogy a szívférgesség nem kizárólag a kutyák megbetegedése, ritkább esetben fertőződhet macska és ember is. Azonban mivel sem a macska sem az ember nem saját gazdája ennek a parazitának, ezért a féreg fejlődése és élettartama eltér a kutyáétól. Ettől függetlenül komolyan kell venni a szórványos emberi és macska fertőződést is! A macskáknál a megelőzés ugyanannyira fontos, mint a kutyáknál.

Mi történik egy fertőzött kutya szervezetében?

A szívférgesség hosszú időn keresztül tünetmentes, azaz kedvencünkön semmilyen betegségre utaló jelet nem tapasztalunk, ugyanolyan lelkesen hozza labdáját, ugyanolyan energiával veti bele magát a mindennapokba. Azonban a férgek a kutyus szervezetében folyamatos reakciókat váltanak ki, ami a tüdő és erek szöveteinek sérülését, a keringés akadályozását okozzák. Ezzel egy időben kialakulhat veseelégtelenség, májelégtelenség is, kónikus esetben pedig akár minden szervre kiterjedő rendszerbetegségként jelentkezhet. Az idő előrehaladtával a kutya köhögni kezd, fáradékonnyá válik, a terhelhetősége drasztikusan csökkenhet. Jó étvágy mellett lefogyhat, hasa megtelhet folyadékkal, azaz ascites alakulhat ki. Ilyenkor végzett vérvizsgálat során már vérfogyást (azaz a vörösvérsejtek csökkenését), gyulladásos állapotot, szervi elégtelenséget (vese, máj, hasnyálmirigy, stb.) is találhat a vizsgáló állatorvos. Előrehaladott esetben, nagy féregszám mellett a férgek már benyúlhatnak a szívbe is, ahol a billentyűk munkáját is akadályozzák. Ez a legsúlyosabb állapot az un. vena caval szindróma, amikor a kutya életét már szinte lehetetlen megmenteni. A másik komoly veszélyforrás egy fertőzött kutyus esetén a tüdőben kialakuló tromboembólia, amely általában szintén halálos kimenetelű.

Azt tudni kell, hogy a tünetek előrehaladottságával fordítottan arányos a gyógyítás sikerességének lehetősége. Minél több féreg van a kutya szervezetében, továbbá minél több munkaterhelés érte, minél hosszabb ideig volt fertőzött a szervezete, annál nagyobb a valószínűsége a visszafordíthatatlan állapot kialakulásának is; és a kezelés során is annál nagyobb a tromboembolia kockázata.

Akkor mit tehetünk?

A cél mindenképpen a megelőzés.
Erre több készítmény kombinációja javasolt, de mielőtt elkezdjük a megelőzést kedvencünknél, szűrővizsgálatokat kell végezni (Szűrővizsgálatok)

Első lépésként fontos a közti-gazda szúnyogok elleni védekezés. Ezt havonta egy spot on készítménnyel vagy nyakörvvel érhetjük el. Érdemes a szúnyoginvázió előtt, kora tavasszal elkezdeni a védekezést, és késő őszig folyamatosan folytatni azt. Ezzel egy időben célunk a vérben keringő lárvaalakok elpusztítása (megakadályozva ezzel a felnőtté alakulásukat), amelyet vagy szintén spot on formában biztosíthatunk vagy egy tablettás kezeléssel. Ezekről az állatorvosnál érdemes tájékozódni, aki a gyógyszert oda is tudja adni a gazdinak, vagy beadni a kutyusnak. A felelősségteljes Gazdik a megelőzéssel nem csak a saját állataik (és önmaguk) védelméről gondoskodhatnak, de közös erővel megakadályozhatják a betegségek nagymértékű elterjedését hazánkban.